Vydáno: 18.5.2007
Lufthansa

Michelinova hvězda mezi nebem a zemí

    Aktuální menu pro pasažéry First a Business Class na dálkových letech společnosti Lufthansa sestavil renomovaný šéfkuchař Andreas Krolik. Krolik je šéfkuchařem hotelu Brenner’s Park v Baden-Badenu a pasažéry bude hostit celý květen a červen. Jako předkrm mohou cestující v první třídě ochutnat například marinovaného červeného tuňáka nebo šunku Pata Negra s jahodovo-tomatovým chutney. Jako hlavní chod pak mořského ďasa v olivové krustě s fenyklovou redukcí, citrónové rizoto a plody zelených fazolek. Pro cestující v Business Class šéfkuchař jako předkrm nachystal kuřecí terrinu s artyčoky a houbami, waldorfský salát a fíkové chutney s ořechy. Jako hlavní chod se na palubě servíruje hovězí špička s krémovou smržovou omáčkou s bramborem a jarní zeleninou.

    Andreas Krolik se narodil roku 1974 v německém Erdebornu. Pracoval v několika německých a švýcarských hotelích, od roku 2000 své kuchařské umění předvádí hostům v Brenner’s Park Hotel, kde od roku 2003 pracuje jako šéfkuchař. V Gault-Milauově průvodci je jeho restaurace oceněna 17 z 20 možných bodů, kuchař se navíc pyšní jednou hvězdou Michelin. Andreas Krolik kreativně čerpá z klasické sasko-anhaltské kuchyně a kombinuje ji s chutěmi středozemí.

    Menu v první a business třídě dálkových letů společnosti Lufthansa připravuje každé dva měsíce jiný šéfkuchař. Program společnost spustila v roce 2000 a cestující od té doby mohli ochutnat pokrmy připravené 60 věhlasnými světovými kuchaři. Šestnáct z nich se honosí třemi hvězdami Michelin. Každé dva měsíce jejich kulinářské umění ochutná na čtvrt milionu pasažérů. Příprava jídel, která jsou konzumována 10 000 metrů na zemí, má jistá specifika – například vzduch na palubě letadel je relativně suchý, takže jídla mají méně výraznou chuť než na zemi. Při přípravě jídel do letadla je proto potřeba více koření.

Kontakt: